Aventura a continuat și anul acesta! După Malta, Cipru, Spania, Cehia și  Croația acum a sosit rândul Poloniei- cu tot ce înseamnă o astfel de călătorie: activități de învățare ale limbii engleze prin metoda Callan, vizitarea unor locuri marcante în geografia și istoria lumii.

Să străbați Slovacia, la poalele Munților Tatra, atât de înălțător, să faci un popas în Kosice cu arhitectura sa medievală, apoi semețul castel Spis rămas cantonat în sec. XII nu poate fi decât încurajator pentru ceea ce crezi că va urma.

 A urmat apoi popasul în frumosul oraș polonez Cracovia în care ne-am reîntâlnit cu școala Callan și profesorii săi entuziaști, dornici de a ne ajuta în aprofundarea limbii engleze prin metode de învățare atât de energice încât timpul a părut că dispare.

Despre Auschwitz și Birkenau pot să spun că au reprezentat cele mai puternice trăiri care transmit clar mesajul  că un asemenea timp negru  nu trebuie să revină niciodată în istoria omenirii. Acelea sunt locurile ce aparțin celor  un milion de îngeri!

Eleganta și măreața salină Wieliczka, castelul și catedrala Wawel, Universitatea, întregul centru istoric al Cracoviei,  își spun legendele cu regi și dragoni, în fiecare colțișor. Nu mai spun de Muzeul Iluziilor care a adus atât de multă uimire și bucurie mai ales pentru cei mai mici.

Plecarea nu putea fi sărbătorită decât cu un periplu prin vestita Zakopane, stațiunea montană supranumită și capitala de iarnă a polonezilor.

Nu a fost o călătorie ușoară, însă din fiecare bucățică de zid, din frânturi de zâmbete, gesturi sau cuvinte, am țesut prietenii, fire măiastre în țesătura care va reprezenta zestrea noastră de amintiri frumoase .

          Am spus prezent timp de 9 ani aceluiași proiect internațional inițiat cu  trudă și dăruire de profesorii noștri români, care an de an ne-au călăuzit cu atâta tenacitate. 

A sosit timpul  să vă mulțumesc! Mi-aș dori ca fiecare copil, care vă va urma pe viitor, să poată spună privind imagini adunate din toată lumea aceasta atât de interesantă, Mai știi atunci când am fost și noi acolo?

                                                                                                            Petra Mirică- Bobiț

Polonia, trecut și prezent